dinsdag 18 december 2007

The Horror! The Horror!

De laatste quiz van het jaar, aanschouw aanhoor! De eindejaarslijstjes lagen ons nooit zo dicht aan het hart, als gisteren, in Het Zwarte Gat. Quizmaster Hik vergastte ons met Quiz 12, en was zich zeer bewust van de rol die Gent Quizt bij de jaarwende kan spelen. Tweeduizend en zeven, in honderd en enige feiten en vragenrondes, die zich maand na maand chronologisch over de kalender bewogen.

De start was mals, sappig: "De Grote Yes Leterme ronde", een ronde met 28 ja-/neevragen. Wat zich meteen aan onze ogen manifesteerde was de fijne bladspiegel. (We kunnen geen prentje van de tot logo verbouwde titel invoegen, want we hebben het blad moeten afgeven. Niettemin vragen we de auteur prompt of hij/zij geen logo wil ontwerpen voor onze blog. De Laatste Woorden? We dromen er al van.) Inmiddels kregen we de gesloten mond in het Italiaans als bocca chiusa over ons, kwamen we te weten dat Archibald Leach één en dezelfde is als die steracteur van toen; liepen we de rij van priemfactoren af, koortsig op zoek naar een deler van 871, om met de kinderlijke uitroep yes halt te houden aan 13; dit laatste een duidelijke anticipatie van de vraag naar het auteurschap van Van Hamme enkele rondes later. Maar eerst nog dit:

Is de scheit een kruising van een schaap en een geit?

Ja! De foto getuigt, de scheit behoort wel degelijk tot de groep waar ook de muilezel, het muildier en ook de lijger toe behoren, getuige ook de foto van deze Botswanees.

Verder ook een ironische gift, haast een weggever —we hadden het kunnen weten, onze idolatrie in acht genomen— maar nee: wij wisten niet dat dit gedicht van idool Remco Campert was. Amusant, hoe de woorden Altijd Maar zich in het geheugen moeten gebrand hebben tijdens de voordracht gisterenavond, zodat menigeen hier de trage lankmoedige stem van de voorlezer in zal horen echoën:

Lamento

Hier nu langs het lange diepe water
dat ik dacht ik dacht dat je altijd maar
dat je altijd maar

hier nu langs het lange diepe water
waar achter oeverriet achter oeverriet de zon
dat ik dacht dat je altijd maar altijd

dat altijd maar je ogen je ogen en de lucht
altijd maar je ogen en de lucht
altijd maar rimpelend in het water rimpelend

dat altijd in levende stilte
dat ik altijd zou leven in levende stilte
dat je altijd maar dat wuivend oeverriet altijd maar

langs het lange diepe water dat altijd maar je huid
dat altijd maar in de middag je huid
altijd maar in de zomer in de middag je huid

dat altijd maar je ogen zouden breken
dat altijd van geluk je ogen zouden breken
altijd maar in de roerloze middag

langs het lange diepe water dat ik dacht
dat ik dacht dat je altijd maar
dat ik dacht dat geluk altijd maar

dat altijd maar het licht roerloos in de middag
dat altijd maar het middaglicht je okeren schouder
je okeren schouder altijd maar in het middaglicht

dat altijd maar je kreet hangend
altijd maar je vogelkreet hangend
in de middag in de zomer in de lucht

dat altijd maar de levendel ucht dat altijd maar
altijd maar het rimpelend water de middag je huid
ik dacht dat alles altijd maar ik dacht dat nooit

hier nu langs het lange diepe water dat nooit
ik dacht dat altijd dat nooit dat je nooit
dat nooit vorst dat geen ijs ooit het water

hier nu langs het lange diepe water dacht ik nooit
dat sneeuw ooit de cipres dacht ik nooit
dat sneeuw nooit de cipres dat je nooit meer

Remco Campert
uit 'Rechterschoenen'
De Bezige Bij Amsterdam 1992

Maar dat was lang niet alles, woow dit verslag loopt uit de hand. Er waren ook bladrondes: met foto's (2007...de doden), met Fixkes (2007...de hit). Er waren rondes van januari, februari en maart 2007 in één keer, of bijvoorbeeld ook april en mei. Er was een kortstondig moment van massahysterie, toen bij de eerste ranking bleek dat Bunnies of Doom op kop stond. (Dat wij op dat ogenblik laatste stonden, had veel minder bekijks, oef.) Er was de zeer gesmaakte oefening hoofdrekenen van Nerdcenter.be, die met rondescores +4 en -4 netjes nul hadden op twee rondes, en daarmee niet eens de ergste (o ja netto negatief, we noemen geen namen), maar wel de administratief eenvoudigste misstap boekten. Er was ook de geruststellende vaststelling, dat de verwoede discussies over wetenschapsvragen in het verleden onze quizmaster geenszins de wetenschap hebben doen mijden, maar er in tegendeel hebben toe geleid dat vragen nu bronvermelding krijgen, precies zoals dat in de wetenschappelijke wereld hoort —hoedje af. Zo was er een vraag uit de wetenschapsbijlage van De Standaard van augustus, die vroeg naar een elementair deeltje met een Griekse letter. (Woonachtig in een land met AZERTY, dat om onbekende reden exact één Grieks karakter —en niet eens het nuttigste— includeert, antwoordden wij correct.)

Bon, met al deze tevredenheid kon het niet anders dan dat wij een beetje stegen t.o.v. vorige weken. Zulks is geschied, maar misschien wel om geheel andere redenen dan wij u durven bekennen. (Caroline met ons! Vrouw aan boord, concurrentie hormonaal verstoord!) Met dank aan Laatste-Woord-Pieter en -Caroline, de ranking:

1 heheeheheuhehie 45
2 pro forma 41,5
3 een kaakslag voor de natie 41
4 Subprimes 40,5
5 [pornofilmcrew] eyes wide slut 40,5
6 De goeie 39
7 [de laatste woorden] The Horror! The Horror! 35,5
8 Maccabi Dachau 35
9 Mozzer 35
10 Helihaven Nee! 34,5
11 Vrolijke vrienden van vertongen 34,5
12 Magicreme 32,5
13 Kwissen is makkelijker als je denkt 32,5
14 Volgende keer beter 28
15 Speiderschwein mit Kase 23
16 nerdcenter,be 21
17 Bunnies of Doom 16

Eén welklinkend applaus, één enkele super-uitspringer: Heheeheheuhehie wint zijn eerste quiz dit seizoen! Toch plezant dat we dit nog mogen meemaken, zo vlak na onze laatste woorden van 2007.

En, tenslotte, onze tweede uitsmijter, met dank aan wimm. Winnaar van vorige week is Nicolas, die ten gepasten tijde beloond wordt voor zijn portie quiz-zweet met een ORVAL. Inzet is opnieuw een ORVAL, jawel. Laat van jullie horen, ga er volledig voor, en laat als de bliksem weten aan wim.hellebaut@gmail.com, wie dan wel de 21 protagonisten in dit stukje proza mogen zijn. De eerste ORVAL van 2008 wordt de jouwe!
In de jaren zeventig maakt een (1) Italiaanse regisseuse een (2) schandaalfilm over de sm relatie tussen een nazikampofficier en een joodse gevangene. Zij ontmoeten mekaar vele jaren later in een dorpshotelletje. De gevangene wordt vertolkt door een (3) actrice die heel lang een koppel vormt/vormde (sorry, nog wat Storys te gaan) met een (4) synthysizervirtuoos die ooit acceptabel was maar dan de wereld ging vervelen met zijn bombastische spectakels op spectaculaire locaties voor de beau monde. Het werk van zijn (5) vader filmcomponist heeft hij nooit geëvenaard. De mannelijke hoofdrol wordt gespeeld door een schitterende engelse (6) acteur die ook de hoofdrol speelde in het meesterwerk van (7) een andere italiaanse regisseur. Die (8) film speelt zich af in één van de mooiste steden ter wereld, een andere (9) stad wordt vaak vernoemd als zijnde het meer noordelijk gelegen equivalent van die stad. In deze meer noordelijke stad ontstond in de middeleeuwen de handel in aandelen in de herberg van een bepaalde (10) familie. De naam van deze familie werd synoniem voor een gebouw waar deze handel doorgaat en dat is in vele talen in aangepaste vorm nog steeds zo. Een (11) punkgroep die heel erg evolueerde maakte een prachtig langoureus pianolied met dezelfde naam als de schandaalfilm. De geografische entiteit waarnaar de groep zich noemde specialiseerde zich na een ernstig conflict in de vorige eeuw in het zich niet meer conflictueus opstellen maar in het eerder relatief letterlijk navolgen van anderen. Later zouden zij zich meer onderscheiden in originelere oplossingen voor de vragen die zich in hun activiteiten opdrongen. In die periode stond in die geografische entiteit een (12) schrijver op die zich niet neerlegde bij de nieuwe koers en uiteindelijk een tot mislukken gedoemde opstand begon waarna hij zichzelf op (13) tot de verbeelding sprekende wijze van het leven benam. Over deze schrijver maakte een (14) amerikaanse reigisseur een film. Deze regisseur begon als scenarist, hij schreef het scenario voor de (15) doorbraak van (16) één van de meest gewaardeerde nog in leven zijnde filmmakers dat zich afspeelt in de (17) meest europese der amerikaanse steden en waarin een (18) 14-jarig meisje een hoofdrol vertolkt, ze kreeg hiervoor zelfs een Oscarnominatie. Zij zou later een belangrijke actrice worden, misschien wel het best bekend voor haar (19) Oscarwinnende rol als politieagente in (20) één van de meest angstaanjagende thrillers ooit. (21) Welk insect houdt zich erg stil in deze thriller?
Enneuh, gelukkig nieuwjaar van De Laatste Woorden. Ne welgemeenden.

dinsdag 11 december 2007

18 straight whiskies (I think that's a record)

Vanavond spelen we opnieuw in de Stereo. Hoewel we vorige week roemloos ten onder gingen, zijn we bijzonder gemotiveerd en ervan overtuigd dat we toen gewoon collectief een "off-day" hadden. Correcter is waarschijnlijk om te vermelden dat Alexander, het brein (letterlijk) achter onze quiz-ploeg, opnieuw meedeed na zijn trip door Marokko. Dat kwam bovendien handig uit toen ons gevraagd werd naar de Marokkaanse hoofdstad. Van 1 punt waren we dus al zeker!

De quiz vatte aan met een Alfabet-ronde: 26 vragen met een gemeenschappelijke gimmick! Het is duidelijk dat de quizmasters zichzelf wekelijks trachtten te overtreffen, hetgeen natuurlijk enkel kan worden toegejuicht. Het zou nutteloos zijn om alles van A tot Z te vermelden, maar hier toch een kleine greep uit de antwoorden: Addis Abeba, Roger Raveel, Xerxes, Jajajipie en Ozzy Osbourne (die jullie in bijgevoegde link allemaal een zalige kerst toewenst).

In de fotoronde zagen we ondermeer de 'modest mouse' van Ashanti en de CD cover van Antony & The Johnsons.

De tweede bladronde, waarbij alle antwoorden verstopt zaten in een raster, was vrij eenvoudig, maar daar hoor je ons absoluut niet over klagen.

Een paar andere zaken die het vermelden waard zijn, zijn:

  • Er zat een echte Pinocchio-vraag in de quiz! (Jozef & Maria Ronde)
  • In een land hier ver vandaag regeerde vroeger een keizer kotser over het romeinse rijk
  • De telefoon met draaischijf bevat slechts 10 gaatjes, * en # werden in die tijd nog niet gebruikt.
Tot slot krijgen jullie onder meer nog de ranking van ons mee, evenals een aantal uitsmijters en een extra vragenronde waarmee een Orval kan worden gewonnen!

Ranking:

  1. Een kaakslag voor de natie (51)
  2. Okselvijvers (48)
  3. De goeie (47)
  4. Gilles de La trotinette (47)
  5. Subprimes (47)
  6. Pornofilm-crew - Who's afraid of Vagina Wool? (46)
  7. Pro Forma (45)
  8. De Laatste Woorden - 18 straight whiskies (44)
  9. Vet Smaakt Slecht (44)
  10. Helihaven Neen! (???)
  11. Of Neen, een dier (???)
  12. Heheeheheuhie (???)
  13. Volgende keer beter (41)
  14. Freddy Veir (40)
  15. Vrolijke vrienden van Vertongen (38)
  16. Kwissen is makkelijker als je denkt (35)
  17. Nerdcenter.be (34)
  18. Mozzer (???)
  19. Maccabi Dachau (???)
  20. Gesel de Gezel (???)

Extra vragenronde:

Als uitsmijter voor quiz 11, beloont kaakslager wimm ons met een uitdaging. Bedoeling is alles te benoemen wat niet benoemd is.

Onlangs overleed een belangrijke Italiaanse regisseur. In de tijd dat er nog geen computer animation bestond liet hij voor één van zijn films het landschap dat als decor dienst deed rood verven. In zijn belangrijkste en bekendste film heeft de fotograaf een shoot met twee starletjes. Eén van die meisjes zou later de belangrijkste levenspartner worden van de invloedrijkste zanger/componist/tekstschrijver van de 2e helft van vorige eeuw in Frankrijk en de moeder van hun ook behoorlijk succesrijke dochter. De man heeft oa een lied geschreven over een amerikaans boevenkoppel dat gezongen werd door een iconografische actrice, die nu zo'n beetje afgedwaald is. De dame in kwestie werd ontdekt door en draaide haar eesrte film met een ladies man die ook een film draaide met een amerikaanse actrice. De broer van deze actrice draaide en acteerde in dé emblematische hippiefilm. De acteur die in deze film een rechtenstudent speelde, had later een belangrijke bijrol in een cancerpic die in de jaren tachtig Kleenex aan een hogere beursnotering hielp. De hoofdrol hierin werd vertolkt door de zus van een acteur die model stond voor een classic song uit de jaren zeventig. Wie zong daarin de backing vocals?

In totaal zijn er 19 antwoorden te geven.


Antwoorden mogen naar Wim Hellebaut verzonden worden. Wimm is de paters van Orval gunstig gezind, en beloont de eerste Gent-Quizzer met volledig correct antwoord met een Orval uit eigen zak, volgende week vóór aanvang van de quiz in Het Zwarte Gat.

En om de week swingend door te komen, draai open die volumeknop.

Anthony & the johnsons - Spiralling

Radar Love - Golden Earring

dinsdag 4 december 2007

Sterven, dokter, is wel het laatste dat ik zal doen!

Quizploegen sterven nooit: de leden zijn sterfelijk, maar van ziektes en dood heeft een quizploeg geen last. Een quizploeg kan echter wel het slachtoffer worden van het fenomeen wegdeemsteren, iets dat zich nog het best laat vergelijken met wat de zon doet, op het einde van de dag. Zie en aanschouw, hoe wij als zonnetje op de volgende grafiek prijken.

Een beetje statistiek mag ons niet vreemd zijn, en daarom een kleine toelichting, inclusief enkele gestandaardiseerde momenten. Zoals te verwachten is bij dit soort toevalsprocessen, beantwoordt het histogram van de eindstand van onze quiz van gisterenavond min of meer aan een Gaussiaans profiel, ook wel bekend als de Gaussiaanse klok, of de normale verdeling. Wanneer men deze data uitzet in rangorde (zoals hierboven doorgevoerd, met de (onvolledige) resultaten van gisteren), bekomen we typisch een verloop dat in drie categorieën uiteenvalt:
  1. Categorie A: de elite. We nemen een relatief steile helling waar op de trendlijn, die toont dat we ons hier in de bovenste staart van de klok begeven. Hier zitten de bollebozen.
  2. Categorie B: de middenmoot. We zitten tot over onze oren in het corpus van de klok, en vinden om die reden een ganse groep met gelijkaardige punten. Door de beperkte kurtosis op onze klok bekomen we in de ranking niet het typische plateau, eigen aan de middenmoot, maar eerder een relatief lage helling. Hier zit het gemiddelde plebs.
  3. Categorie C: de losers. We nemen ineens een duik in de dieperik, en dat met spectaculaire helling, daar de klok links-scheef is. Dit laatste is typisch een gevolg van het feit dat er geen grens aan domheid is, wat niet kan gezegd worden van slimheid. Hier zit het uitschot, de strontrapers, het schorremorrie dat in het ondergrondse de aarde vantussen zijn tanden spekelt, en zich verliest aan inzichten en overpeinzingen die hem, gemiddeld gezien, alleen maar dommer maken.
Wij huizen tegenwoordig in de laatste categorie. Wat is jouw categorie?

Na dit wiskundige intermezzo, gaan we naar de orde van de blog: hoe was het gisterenavond in Le Bal Infernal? Wel, alle bovenstaand geinsinueerd sarcasme ten spijt, het was fun! Quiz 10 werd ons (Laatste-Woord-Pieter | -Thomas | -Bram | -Wouter) gebracht door zijne geiligheid Raf, die ons de koekjes aan de schenen legde! De vragen waren onderhoudend (linkronde koekjes als topper), de akoestiek was beter dan ooit (of komt dat omdat we voor een keertje vooraan aan het raam zaten) en de verstaanbaarheid prima. Hoe het komt dat we deze quiz niet gewonnen hebben, het is me een raadsel.

De storm werd ontketend met een wijding in den bak (of beter, haast eruit): Sint-Gillis, anno 1993. Tevens heilig zijn Silvia Saint (haalt Laatste-Woord-Thomas zijn solo?), Sint-Lambertusvrienden, Val-Saint-Lambert, ende de Quizmasters. Op de vooravond van Sinterklaas was ook pieterman van de partij, met Pete Postletwaite, Pietje Puk en de net als voedsel bederfelijke Huysentruyt. Miss Moneypenny, wel da's een koekie, net als Cha-cha, Biarritz (Waar halen mijn ploegmaten het? uit de kast), Lutetium. Uit de I(r)onische zee ontsproten ook Etrusken, Thales van Milete, Alias, corona, Klee, Von Bismarck en Ferris Bueler's day off, de laatste met Ferrari en al. Er was ook melk van Garbage en Kelis.

Daar er in categorie C niet zoiets bestaat als een evenknie (gevolg van steile helling, zie boven) gaan we meteen over naar de eindstand (met dank aan Laatste-Woord-Pieter):

1/ een kaakslag voor de natie 57
2/ pro forma
3/ Gilles de la Miquette
4/ Maccabi Dachau 53
5/ [levensliedploeg] Platina …. 52
6/ [pornofilmcrew] Fist Club
7/ Subprimes 49
8/ de okselvijvers 49
9/ Mozzer 49
10/ Mordicus Romanticus
11/ Helihaven Nee!
12/ De goeie 46
13/ Vrolijke vrienden van vertongen 45
14/ Kwissen is makkelijker als je denkt 43
15/ Volgende keer beter 42
16/ Vet smaakt slecht 41
17/ [de laatste woorden] Sterven, dokter, is wel het laatste dat ik zal doen! 38
18/ Bunnies of doom 31

De kaakschlagers zingen hun lied ongebreideld, met een stamina dat blijkbaar zelfs onze quizmaster verbouwereerde, daar hij de eindstand voor een keertje van hoog naar laag afging. (Wat op zich ook eens leuk is, getuige het applaus.) Deze geïnverteerde sequentie brengt hopelijk de Bunnies niet in de war, want aangezien het winnen van lotjes ook voor de laagst-scorenden was weggelegd, dringt zich aan hen de verleiding op om boven hun stand te leven. Maar nee Bunnies, blijf nog een weekje bij ons, gezapig spartelend in de regionen van doem.