dinsdag 18 december 2007

The Horror! The Horror!

De laatste quiz van het jaar, aanschouw aanhoor! De eindejaarslijstjes lagen ons nooit zo dicht aan het hart, als gisteren, in Het Zwarte Gat. Quizmaster Hik vergastte ons met Quiz 12, en was zich zeer bewust van de rol die Gent Quizt bij de jaarwende kan spelen. Tweeduizend en zeven, in honderd en enige feiten en vragenrondes, die zich maand na maand chronologisch over de kalender bewogen.

De start was mals, sappig: "De Grote Yes Leterme ronde", een ronde met 28 ja-/neevragen. Wat zich meteen aan onze ogen manifesteerde was de fijne bladspiegel. (We kunnen geen prentje van de tot logo verbouwde titel invoegen, want we hebben het blad moeten afgeven. Niettemin vragen we de auteur prompt of hij/zij geen logo wil ontwerpen voor onze blog. De Laatste Woorden? We dromen er al van.) Inmiddels kregen we de gesloten mond in het Italiaans als bocca chiusa over ons, kwamen we te weten dat Archibald Leach één en dezelfde is als die steracteur van toen; liepen we de rij van priemfactoren af, koortsig op zoek naar een deler van 871, om met de kinderlijke uitroep yes halt te houden aan 13; dit laatste een duidelijke anticipatie van de vraag naar het auteurschap van Van Hamme enkele rondes later. Maar eerst nog dit:

Is de scheit een kruising van een schaap en een geit?

Ja! De foto getuigt, de scheit behoort wel degelijk tot de groep waar ook de muilezel, het muildier en ook de lijger toe behoren, getuige ook de foto van deze Botswanees.

Verder ook een ironische gift, haast een weggever —we hadden het kunnen weten, onze idolatrie in acht genomen— maar nee: wij wisten niet dat dit gedicht van idool Remco Campert was. Amusant, hoe de woorden Altijd Maar zich in het geheugen moeten gebrand hebben tijdens de voordracht gisterenavond, zodat menigeen hier de trage lankmoedige stem van de voorlezer in zal horen echoën:

Lamento

Hier nu langs het lange diepe water
dat ik dacht ik dacht dat je altijd maar
dat je altijd maar

hier nu langs het lange diepe water
waar achter oeverriet achter oeverriet de zon
dat ik dacht dat je altijd maar altijd

dat altijd maar je ogen je ogen en de lucht
altijd maar je ogen en de lucht
altijd maar rimpelend in het water rimpelend

dat altijd in levende stilte
dat ik altijd zou leven in levende stilte
dat je altijd maar dat wuivend oeverriet altijd maar

langs het lange diepe water dat altijd maar je huid
dat altijd maar in de middag je huid
altijd maar in de zomer in de middag je huid

dat altijd maar je ogen zouden breken
dat altijd van geluk je ogen zouden breken
altijd maar in de roerloze middag

langs het lange diepe water dat ik dacht
dat ik dacht dat je altijd maar
dat ik dacht dat geluk altijd maar

dat altijd maar het licht roerloos in de middag
dat altijd maar het middaglicht je okeren schouder
je okeren schouder altijd maar in het middaglicht

dat altijd maar je kreet hangend
altijd maar je vogelkreet hangend
in de middag in de zomer in de lucht

dat altijd maar de levendel ucht dat altijd maar
altijd maar het rimpelend water de middag je huid
ik dacht dat alles altijd maar ik dacht dat nooit

hier nu langs het lange diepe water dat nooit
ik dacht dat altijd dat nooit dat je nooit
dat nooit vorst dat geen ijs ooit het water

hier nu langs het lange diepe water dacht ik nooit
dat sneeuw ooit de cipres dacht ik nooit
dat sneeuw nooit de cipres dat je nooit meer

Remco Campert
uit 'Rechterschoenen'
De Bezige Bij Amsterdam 1992

Maar dat was lang niet alles, woow dit verslag loopt uit de hand. Er waren ook bladrondes: met foto's (2007...de doden), met Fixkes (2007...de hit). Er waren rondes van januari, februari en maart 2007 in één keer, of bijvoorbeeld ook april en mei. Er was een kortstondig moment van massahysterie, toen bij de eerste ranking bleek dat Bunnies of Doom op kop stond. (Dat wij op dat ogenblik laatste stonden, had veel minder bekijks, oef.) Er was de zeer gesmaakte oefening hoofdrekenen van Nerdcenter.be, die met rondescores +4 en -4 netjes nul hadden op twee rondes, en daarmee niet eens de ergste (o ja netto negatief, we noemen geen namen), maar wel de administratief eenvoudigste misstap boekten. Er was ook de geruststellende vaststelling, dat de verwoede discussies over wetenschapsvragen in het verleden onze quizmaster geenszins de wetenschap hebben doen mijden, maar er in tegendeel hebben toe geleid dat vragen nu bronvermelding krijgen, precies zoals dat in de wetenschappelijke wereld hoort —hoedje af. Zo was er een vraag uit de wetenschapsbijlage van De Standaard van augustus, die vroeg naar een elementair deeltje met een Griekse letter. (Woonachtig in een land met AZERTY, dat om onbekende reden exact één Grieks karakter —en niet eens het nuttigste— includeert, antwoordden wij correct.)

Bon, met al deze tevredenheid kon het niet anders dan dat wij een beetje stegen t.o.v. vorige weken. Zulks is geschied, maar misschien wel om geheel andere redenen dan wij u durven bekennen. (Caroline met ons! Vrouw aan boord, concurrentie hormonaal verstoord!) Met dank aan Laatste-Woord-Pieter en -Caroline, de ranking:

1 heheeheheuhehie 45
2 pro forma 41,5
3 een kaakslag voor de natie 41
4 Subprimes 40,5
5 [pornofilmcrew] eyes wide slut 40,5
6 De goeie 39
7 [de laatste woorden] The Horror! The Horror! 35,5
8 Maccabi Dachau 35
9 Mozzer 35
10 Helihaven Nee! 34,5
11 Vrolijke vrienden van vertongen 34,5
12 Magicreme 32,5
13 Kwissen is makkelijker als je denkt 32,5
14 Volgende keer beter 28
15 Speiderschwein mit Kase 23
16 nerdcenter,be 21
17 Bunnies of Doom 16

Eén welklinkend applaus, één enkele super-uitspringer: Heheeheheuhehie wint zijn eerste quiz dit seizoen! Toch plezant dat we dit nog mogen meemaken, zo vlak na onze laatste woorden van 2007.

En, tenslotte, onze tweede uitsmijter, met dank aan wimm. Winnaar van vorige week is Nicolas, die ten gepasten tijde beloond wordt voor zijn portie quiz-zweet met een ORVAL. Inzet is opnieuw een ORVAL, jawel. Laat van jullie horen, ga er volledig voor, en laat als de bliksem weten aan wim.hellebaut@gmail.com, wie dan wel de 21 protagonisten in dit stukje proza mogen zijn. De eerste ORVAL van 2008 wordt de jouwe!
In de jaren zeventig maakt een (1) Italiaanse regisseuse een (2) schandaalfilm over de sm relatie tussen een nazikampofficier en een joodse gevangene. Zij ontmoeten mekaar vele jaren later in een dorpshotelletje. De gevangene wordt vertolkt door een (3) actrice die heel lang een koppel vormt/vormde (sorry, nog wat Storys te gaan) met een (4) synthysizervirtuoos die ooit acceptabel was maar dan de wereld ging vervelen met zijn bombastische spectakels op spectaculaire locaties voor de beau monde. Het werk van zijn (5) vader filmcomponist heeft hij nooit geëvenaard. De mannelijke hoofdrol wordt gespeeld door een schitterende engelse (6) acteur die ook de hoofdrol speelde in het meesterwerk van (7) een andere italiaanse regisseur. Die (8) film speelt zich af in één van de mooiste steden ter wereld, een andere (9) stad wordt vaak vernoemd als zijnde het meer noordelijk gelegen equivalent van die stad. In deze meer noordelijke stad ontstond in de middeleeuwen de handel in aandelen in de herberg van een bepaalde (10) familie. De naam van deze familie werd synoniem voor een gebouw waar deze handel doorgaat en dat is in vele talen in aangepaste vorm nog steeds zo. Een (11) punkgroep die heel erg evolueerde maakte een prachtig langoureus pianolied met dezelfde naam als de schandaalfilm. De geografische entiteit waarnaar de groep zich noemde specialiseerde zich na een ernstig conflict in de vorige eeuw in het zich niet meer conflictueus opstellen maar in het eerder relatief letterlijk navolgen van anderen. Later zouden zij zich meer onderscheiden in originelere oplossingen voor de vragen die zich in hun activiteiten opdrongen. In die periode stond in die geografische entiteit een (12) schrijver op die zich niet neerlegde bij de nieuwe koers en uiteindelijk een tot mislukken gedoemde opstand begon waarna hij zichzelf op (13) tot de verbeelding sprekende wijze van het leven benam. Over deze schrijver maakte een (14) amerikaanse reigisseur een film. Deze regisseur begon als scenarist, hij schreef het scenario voor de (15) doorbraak van (16) één van de meest gewaardeerde nog in leven zijnde filmmakers dat zich afspeelt in de (17) meest europese der amerikaanse steden en waarin een (18) 14-jarig meisje een hoofdrol vertolkt, ze kreeg hiervoor zelfs een Oscarnominatie. Zij zou later een belangrijke actrice worden, misschien wel het best bekend voor haar (19) Oscarwinnende rol als politieagente in (20) één van de meest angstaanjagende thrillers ooit. (21) Welk insect houdt zich erg stil in deze thriller?
Enneuh, gelukkig nieuwjaar van De Laatste Woorden. Ne welgemeenden.

6 opmerkingen:

pjotr007 zei

tja, gokken op de eerste ronde, het was geen goed idee.. De rest van de quiz was achtervolgen en aanklampen.

We gaan het nooit meer doen...

Proficiat aan Heheeheheuhehie! Afgetekend gewonnen. Ik vraag me dan wel af of jullie in de normale samenstelling speelden of er een bolleboos bij is gehaald. Niet dat ik er een probleem mee zou hebben, maar het is gewoon hoopgevender voor ons allemaal als een ploeg uit de middenmoot ook plots blijkt te kunnen winnen.

Bedankt Hans voor de quiz, al vonden we hem wel extra moeilijk deze keer...

Unknown zei

Wel, het begrip "normale samenstelling" is natuurlijk zeer relatief, dat zullen jullie ook wel weten. Er was gisteren in elk geval geen nieuwkomer bij, sinds 6 november hebben we toch bijna elke week met hetzelfde team gespeeld. Dat was vroeger wel anders: onze lijst van gastspelers is ellenlang, maar sinds Kurt (Functioneel Naakt) zich bij ons vervoegd heeft, loopt het allemaal wat vlotter. Maar zoals je aan onze resultaten van de voorbije maanden kan zien: 't blijft een groeiproces!

Hadden wij gisteren in die eerste ronde wat meer gegokt, dan was onze winst trouwens nog iets afgetekender geweest :)

Alvast de beste wensen (en dan vooral aan onze collega-middenmoters)voor 2008 vanwege Heheeheheuhehie!

wimm zei

Tis niet voor téén of tander maar tis nu al 19u30 en NIEMAND heeft al een poging gedaan om de antwoorden door te sturen. Ik kan moeilijk geloven dat er onder onze collega quizzers niemand genoeg parate kennis heeft om mijn raadseltje op te lossen. Collega tooghangers: waar blijven jullie? Moeten we daarvoor door Bart zo vroeg buitengekuist worden (als ik me goed herinner was het zelfs nog geeneens 3 uur!)

wobble zei

tja, de drukte van het ambtenarenbestaan...

hik zei

De trage lankmoedige voordrager was overigens de heer Campert zelf. Ik heb zelfs een hele minuut stiltes uit het gedicht geknipt om ongeduldige quizzers niet te veel op de proef te stellen.
En een minimale rechtzetting: het waren maar 18 vragen, maar ik zal er rekening mee houden dat het wel tien vragen langer leek. ;-p
En voor wie De Pixkes nog niet kent, kan dat nu inhalen.

Een fijne vakantie aan u allen!

ps: ik zal eens denken over een logo ;-) Bedankt voor de lof.

Wouter7 ¶ zei

@hik: Trots als een schooljongen die thuiskomt met een goed rapport, zo voel ik mij. Heb namelijk gisteren de bundel 'Rechterschoenen' van Campert aangekocht. Om niet meer te vergeten.

@prediker (mogelijks een tijdelijke bifurcatie van hik): Je kent haar, onze gedroomde nieuwjaarswens voor 2008... gans januari (en ook erna nog) wachten wij op het wonder van...een logo :-)?