dinsdag 22 januari 2008

Gastlezing: 62 percent en Astro.

De plezierige ervaring van gisterenavond nodigt uit tot een beetje kansrekening. Aangezien we hier inhoudelijk wat dieper graven dan gepast in een quizverslag —je bent gewaarschuwd— wijden we er een aparte post aan. Het verslag vind je zodadelijk, hogerop.

Wij mochten gisterenavond in totaal voor 55 EUR aan Astro-lotjes in de wacht slepen —44 stuks, aan 1,25 EUR/stuk. Enig gekrab en gesmacht leerde, dat onze quizpot daarmee 36,25 EUR rijker is (8 x 2,5 + 3,75 + 12,5). Nu vroegen wij ons af: is dit een goede opbrengst? We roepen de kansrekening in, en nemen als vertrekpunt onderstaande tabel, die voor elk winnend bedrag vermeldt hoe vaak het voorkomt in een stapel van 1.000.000 lotjes.



Dit in acht genomen, leert een korte berekening (hier voluit) dat de verwachtingswaarde van een lotje op exact 62 percent van de nominale waarde ligt: 0,775 EUR (1,25 maal 0,62). Bemerk dat we daarvoor alle getallen links nodig hebben (frequentie en waarde), en niet die 1 op 4,16 waar ons oog eerst naar getrokken werd.

De attente lezer merkt op dat het onmogelijk is om met één lotje exact dit bedrag in de wacht te slepen. Dat klopt. Gelukkig kunnen wij ons wegsteken achter de wet van de grote getallen: als iemand 100 lotjes koopt, zal zijn opbrengst gemiddeld 77,5 EUR bedragen. En dat is nog maar het begin: tweeënzestig percent houdt pas steek, als je ècht genoeg koopt —tien miljoen lotjes, bijvoorbeeld. Dan bekom je, op minder dan een percent na, je 62 percent.

De overattente lezer bemerkt dat we nog iets over het hoofd zien. Immers, als wij lotjes ontvangen die in een reeks gekocht zijn, dan beïnvloeden die elkaar toch? Een voorbeeldje: als we er eentje krabben van 625 EUR, daalt de kans om er nog één van 625 EUR in de rest van onze stapel aan te treffen. Dat is te vermoeden, omdat de nationale loterij allicht wat spreiding op de winnende lotjes steekt om de winst 'voldoende egaal' te verdelen. Aangezien we echter geen details kennen over deze manier van verdelen, en het effect bovendien klein zal zijn, houden we koppig vast aan onze magische 62 percent.

We keren terug naar onze initiële vraag: hebben wij een goede opbrengst? Het antwoord is ja: de verwachtingswaarde voor 44 lotjes is 34,1 EUR, een bedrag dat wij overschreden, dankzij een fortuinlijke deling van —wie anders— onze quizgoden. Waarvoor dank.

6 opmerkingen:

Unknown zei

Misschien moeten we eens overwegen de lotjes te vervangen door geldprijzen of fnac-bonnen ofzo? Of primeert het krasplezier?

pjotr007 zei

Je berekening klopt wouter, maar best had je ook nog vermeld dat de gegevens die achteraan op zo'n lotje staan betrekking hebben op 1.000.000 lotjes.

Wouter7 ¶ zei

@pjotr:
Oei ja inderdaad! Hogerop maakt het lotje daar inderdaad melding van: 1.000.000 lotjes. Ik vul het toch maar aan in de voltekst ook, in donkerblauw.

@elmo:
Wat de quizgoden ook voor ons in pacht hebben, dankbaarheid is hun deel zodra wij een teken van hen ontvangen. Het lijkt mij zeker geen stijlbreuk, moest elke quizgod een ander attribuut als prijs voorzien; de Eén boekenbons, de Ander kraslotjes, moet kunnen. Maar dat is gewoon mijn eigen mening, ik spreek hier niet eens voor de laatste woorden als ploeg.

wimm zei

als losers van de week toch het troostlot gekregen en 3.75 gekrast.
kras.

wimm zei

ik wil eens een hesp winnen

wobble zei

Sedert 1999 hebben we ruw geschat 19.000 krasloten verdeeld. Zo'n 23.750 euro. Waanzinnig bedrag.

Voor zover ik weet werd er qua "groot bedrag" 4 keer 250 euro en 3 keer 125 euro gekrast. Plus ontelbare keren 12,50 en 2,50 natuurlijk.

Dat miljoen komt steeds dichterbij...