maandag 18 februari 2008

Ugly Sister Quiz

Goeiemorgen beste quizzerkens! Hopelijk hebben jullie goed geslapen, want vanavond kruisen wij de degens in Het Zwarte Gat, en enkel de beste wint. Om jullie al een beetje in de sfeer te brengen, sturen wij een suggestieve noot op jullie af.

Eén van onze Laatste Woorden had vrijdagavond de eer om Quizmaster/godheid hik tegen het lijf te lopen. Wat om te beginnen al een eer was, maar ook de aanzet tot een heuse leer: Quiz-ologie. En dat begint met een aangepast lexicon, met als eerste entry: Ugly Sister. Een primeur.

Een Ugly Sister kan eigenlijk vanalles betekenen, maar in quiz-context duidt het op een vorm van vraagstelling. De idee is simpel: elke ploeg krijgt alle antwoorden, en dan pas de vragen. Waar zit dan nog de moeilijkheid, vraagt een mens zich af? Wel, op de lijst van antwoorden komen, naast mooie antwoorden, ook lelijke missers voor. Niet alle vermelde begrippen zijn antwoorden. Een beetje zoals het Internet dus: niet alles wat zich aandient is juist. Ofte: oppervlakkige overeenkomst is misleidend. Kortom: er zijn meer hondjes die Fikkie heten.

Waarom dit hier uitgelegd staat? Een wijze les van een quizgodheid verdient sowieso tamtam. Of misschien zijn er nog redenen? Waar rook is, is vuur...

1 opmerking:

hik zei

Elke quizer heeft ooit al eens last gehad van een Ugly Sister. Maar of er vanavond veel hulp zal komen...
Volgende keer: Wat ruist er tijdens quizen (of feestgesprekken)?