dinsdag 18 maart 2008
Eli eli, lama sabachtani
Het is een welhaast religieus dogma dat stelt dat Gent drie quizgoden telt. Drie titanen zijn het, die wij met groot ontzag bejegenen. Keer op keer kruipen wij respectvol nader, in een tempel alias café dat op de maandagavond in kwestie fungeert als medium tussen het tijdelijke en het eeuwige. Quizzen doen we telkens alsof het voor het laatst is. Winnen doen we pas als het met Hans is! Met sinds gisteren onze derde winst op rij in Het Zwarte Gat op het palmares, voelen wij ons gesterkt in ons aanvoelen 'op de juiste golflengte te zitten': Annonciadenstraat 16 MegaHertz, in onze winning-team-constellatie! Maar genoeg gesnoefd, want het heeft geen haar gescheeld, of we waren net als alle anderen kaakgeslagen.
De quiz van gisteren draaide rond gezelschapspellen. In de eerste ronde was dit evenwel nog niet geweten, en zo kwam het dat wij de eerste vraag pas na het verkrijgen van dit inzicht correct wisten te beantwoorden. Want neen, de rivier tussen Texas en Mexico die een deel van het jaar droogstaat, is niet 'de Styx' en niet 'Oklahoma' (zoals ijdel geschreeuwd werd, schaam op MD) maar Rio Grande, spelletjesmaker! Onderhoudend in deze ronde was ook de vermelding van de Griekse Houdheid, waar een woud van lansen in falanx de dienst uitmaakte.
Vanaf ronde twee werd aan ons 17-quizteams-tellende-gezelschap kleur bekend: 'Wie is het?' kwam op tafel (ronde 2), vergezeld van oude bekende Dokter Bibber (tafelronde), Scrabble (ronde 3), Pictionary (tafelronde), Quiz't (ronde 4) en 'Stad land rivier' (ronde 5). Direct sprong het zot grafisch werk in het oog! We hebben het al eerder bestoeft in het verleden (en bedelden bij die gelegenheid zelfs om een logo voor dit blog, O God(ess) where art thou?), maar de grenzen zijn nogmaals verlegd, met nog fijner gestileerde blaren.
'Wie is het?' leverde ons de betere quizkick op, en naar het schijnt (de goeie restultaten in acht genomen) ging dat ook op voor de andere teams. Een overrompelende lijst van verdachten stond in line-up op de ommezijde van het vragenblad, met foto en naam. De vragen werden op de gebruikelijke manier gelanceerd; het was aan ons om het verband met de suspects te leggen. Eenmaal Matisse geïdentificeerd, was het een niet vrijblijvend kunstje, om de nachtelijke marter naar Matisses nekzwachtel te noemen (das), de zwemster naar zijn kinbegroeiing (Beard) en nog een andere (ik weet niet meer wie!) naar zijn kijkinstrument (Bril). Ook in het spel was Laibachs ode aan Europe --luister zelf, just push play!
Na een tafelronde Dokter Bibber (Koude douche! We noteerden één antwoord.) gingen we aan het Scrabblen en krabbelen (Pictionary). Hoewel niemand (?) de ware voornaam van Indiana Jones wist te melden (Henry), volstonden de meesten met Indiana als verband, om ook deze ronde als puntenspuier in te zetten. Intussen krabbelde Laatste Woord Tom zich ijverig te pletter op de hokjespuzzels (of hoe het ook moge heten), om tenslotte tijdig de correcte sequens van beeldjes op papier uit te zetten: schedel - computer - gloeilamp - paasklok - olifant.
En de goden zouden geen goden heten, als ze niet nog een verrassing voor ons in petto hadden. Bij ronde vier kwam een korte-termijngeheugen Memoryrondje, dat enkele gezichten uit de line-up of suspects van ronde twee opnieuw aan ons voorschotelde (If it weren't for Laatste Woord Alexander, my oh my...). Onder het motto '9 quizvragen zonder franje' mochten we ons lange-termijngeheugen aanspreken voor ronde vier zelf, met Gutter Twins (hit) en Tepanjaki (miss, althans voor ons).
Als allerlaatste ronde, getrouw aan de Zwarte-Gatsfeer, een ronde die garant stond voor een potje tafeldiscussie. Missie was om zo origineel mogelijk voor de dag te komen, met een originele Vlaamse gemeente, wielrenner, chemisch element, Nürenberg-beklaagde en tijdloze-honderd-bewoner, alle beginnend met de letter 'S'. Met Scandium voor het derde, en Schirach voor het vierde, kregen we telkens twee punten beet; zulk een vette kluif mochten echter ook anderen onder jullie genieten, met o.a. Sint-Truiden, Stikstof en Sioen... Tot onze aangename verrassing gaf deze laatste ronde ons in extremis de gelegenheid om een Kaakslag voor de Natie voorbij te benen in het puntentotaal, jochei! Met dank aan Laatste Woord Pieter, de uitslag.
1 [De laatste woorden] Eli Eli, lama sabachtani 44
2 Een kaakslag voor de natie 41,5
3 Volgende keer beter 38
4 [pornofilmcrew] Fill Bill 37
5 Maccabi Dachau 34
6 Of nee, een dier 34
7 Mozzer 31,5
8 Kwissen is makkelijker als je denkt 31,5
9 De Goeie 31
10 Helihaven anders 30
11 Spiderschwein mit Käse 29
12 Magicrème 28
13 Pro Forma 28
14 Vrolijke Vrienden Van Vertongen 26,5
15 Koken met Jezus ???
16 heheeheheuhehie 16,5
17 Ik ben een kleurtje 10,5
Noteren wij de hoogst originele intrede van 'Ik ben een kleurtje', een kleurrijke start, aanpak bottom-up ;-) ? Tenslotte een warme dank aan Hans en een bijzondere aan Annelies (foto), die enkele maanden in het buitenland zal vertoeven. Buon Viaggio / Bon Voyage / Good Trip. Aan alle andere quizzerkens, niet tot volgende week (paasmaandag!) maar tot over twee weken, voor de gastquiz van Mozzer!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Wouter,
ik ben blij dat je terug bent van op reis. In de eerste plaats omdat ik nu eventjes geen verslag hoef neer te pennen, anderzijds omdat je er weer een verdomd mooi stukje ochtendliteratuur van hebt gemaakt.
Schitterend verslag,
Fantastische quiz,
Voorbeeldige quizmaster,
Behulpzame assistente,
Prachtige winnaars
en dat alles in een bloesemgeurend café waar het bier nog in Gamma-glazen wordt geschonken (zie foto),
wat wil een mens nog meer op maandagavond...
Toemetoch toemetoch. Gefeliciteerd gasten, maar ons naderen der PoorKnows gebeurt door jullie overwinning nu met iets minder rasse schreden.
Wouter blijft wel de God der Verslagen, ere wie ere toekomt.
Een reactie posten