dinsdag 20 mei 2008

Als de hemel mij nog tien jaar zou geven, of misschien maar vijf, dan zou ik een echt kunstenaar kunnen geworden zijn.

En God sprak: laat er Tipp-Ex zijn. En er was Tipp-Ex. En Tipp-Ex was bij God, en God was Tipp-Ex, die in den beginne bij God was. Alle vragen zijn door Hem wit geworden, en zonder Hem zou er niet eens iets wit te maken geweest zijn. Alle vragen, op alle maten, alles wit. Moeilijke vragen, voor überquizzerkens: wit. Halfmoeilijke vragen, voor quizproquo's: wit. Makkelijke vragen, voor quizterische gevallen: wit. Wit landschap, dat klaar lag om door ons quizzerkens genaakt te worden. Tot zover de plaatsbeschrijving.

En toen kwamen de quizzerkens binnen, nietwaar? Maandagavond in het Zwarte Gat, voor de laatste keer dit seizoen! Onze spanning kon niet op, want na drie zwartgatige overwinningen op rij, gevolgd door een absolute en ook al zwartgatige nederlaag, voelden wij aan dat een dergelijk episch verleden ons ongetwijfeld parten zou spelen. Erop of eronder! Bram/Alexander/Pieter/Thomas/Wouter trokken prompt onze humoristische maliënkolder aan, sprongen op onze gebroken witte schimmels, legden een exemplaar van het geniale Funeral van Arcade Fire op tafel als virtuele soundtrack, en trokken ten strijde.

Magic numbers! Eén en ander kaderde in een cijfermatige ronde, waarin we "de bende van vier", "9 innings", "five" en "zeven ogen" mochten oprispen. Dat was op zich vrij vermakelijk, niet zonder resultaat (erop was toen nog een optie), en al bij al zonder weerhaken. We durven de Alziende dan ook meegeven dat het hoogst verwonderlijk was, dat we de som van alle antwoorden van ronde 1 niet verderop in de quiz aantroffen. Of ontging er ons iets?

Er was meer! Vergeef ondergeschrevene dat hij de draad onderweg verloren is, en zo niet in staat is jullie een chronologische oplijning van feiten voor te schotelen. Reputatiegetrouw en nagelbijtenderwijs moest ik het varkentje met mathematische stamboom wassen: de Kuromasu. Met wisselend succes doch koppig weigerend om de regels te lezen, bekwam ik wel halfvolle roosters, maar liep in cirkels, bekwam, puntje bij paaltje, nul. Eigenlijk spek voor Toms bek, nee? (...Wo warst du? Porca miseria.)

Op de achtergrond ontrolde zich echter een vernuftig gevarieerde quizepisode. In de kruiswoordraadselronde ging het: "19 verticaal is een wetenschap," of "of nee, 18 horizontaal." Aan de aard van de vragen te horen kon je het al vermoeden: een dergelijk positioneringsspel moèst wel een verwijzing naar Tetris in zich dragen, en dit rechtstreeks, in de vorm van een antwoord. Ook was er een flaptekstlezerronde. Hoewel de titel van Herman de Conincks boek van 1992 wel degelijk alludeert op een bestaand profiel --daar zijn we van overtuigd-- moeten we het misschien eerder zoeken bij bibliothecarissen dan bij quizzers. Dat is tenminste wat we uit de lage scores op deze nochtans doenbare ronde menen te mogen opmaken.

En dan was tenslotte ook nog een Tipp-Exronde. Enige schermutseling en opschudding werd tegen het einde van de quiz reeds met glans geïntroduceerd door een medemens met een hoed en een glas teveel op, die ondermeer --let wel, in keurig A.N.-- kreette: Twee auto's per gezin, ben je gek? Complete controverse behaalden we aan de eigen tafel, toen wij besloten om het antwoordenblad niet in te dienen. Godheid Hans maakte de quiz-reglementen/-argumenten hard met een zeldzame doch niet ongepaste strengheid, die deze vlegels van flauwe middelmaat (35 punten) naar absoluut laatste positie deed tuimelen (17 punten), via de rekenkundige bewerking genaamd aftrekking, met 18 eenheden. We zouden liegen wanneer we zouden beweren dat we hier rouwig om waren: epiek is epiek --erop of eronder-- en we hebben onze stijl dus weten handhaven. Eronder dan maar.

Met dank aan Laatste Woord Pieter, de eindstand, die bewijst dat het nipte aan de top, zeker in de top drie! Chapeau dus aan deze geledingen van wijzen!

1 [pornofilmploeg] 46
2 Heheeheheuhehie 45
3 Een kaakslag voor de natie 44
4 Helihaven neen! 42,5
5 Pro Forma 42,5
6 Kwissen is makkelijker als je denkt 37,5
7 Maccabi Dachau 37
8 Of nee, een dier 37
9 Subprimes 35,5
10 Vrolijke vrienden van Vertongen 35
11 Spiderschwein mit Kase 34
12 Volgende keer beter 33,5
13 de goeie 26
14 [De laatste woorden] Als de hemel mij 17

Tenslotte vermelden wij met Prometheïsche fierheid dat wij ons als enige quizzerkens in het bezit mogen noemen van een met dramatiek en nostalgie overladen trofee als onderstaand quizblad. Behalve symbool van de algemene quizzerkensgeneugten, en onze epische loopbaan in het Zwarte Gat, maakt het bovendien de zwanenzang uit van Hans, fiere en trouwe quizmaster, die het voor dit seizoen voor bekeken houdt, en de geliefde Gentse gronden inruilt voor een bezoek aan het epische, o zo f***** epische NEW YORK. Goede reis beste Hans! Als reistune hieronder een afscheidsmelodie die Gijzelven zou kiezen in eender rol (hetzij als Godheid hetzij als sterveling).


5 opmerkingen:

Toschi zei

Fantastisch goed geschreven.

Nog een woord van dank aan het adres van Hans:
Bedankt voor het zorgvuldig opstellen van de quizzen in het Zwarte Gat. We hebben een aantal bijzonder goed opgestelde quizzen voorgeschoteld gekregen dit jaar (ook deze van gisteren blonk uit in originaliteit en was, ondanks onze lage score, erg leuk). Het feit dat we ook 3 maal het hoogste bereikten in het Zwarte gat, draagt er wellicht ook wel een beetje toe bij dat we het liefst naar het Zwarte gat komen.

Hans, het ga je goed en we zijn volgend jaar zeker terug van de partij!

Thomas

hik zei

... als je op de foto klikt zie je overigens waarom de heren deze ronde niet hebben afgeven, de fielten!

Bedankt voor jullie trouwe en steeds leuke & positieve blog.

Ik ga mij ff herbronnen om dan samen met mijn collega-masters het seizoen af te sluiten met een sterke eindquiz (en sterk zal ie zijn)!

ciesvandekwis zei

Kzal mijn discipelen op de vingers tikken. Dat staakt even rap als 't spoor dezer dagen.

Ik zat in de AB aan 't headbangen op de Godfathers, luid, jongens toch, luid: birth, school, work, deaF!

Anyway, merci Hans!

wimm zei

wordt je 't niet beu, wouter, die loftuigingen over jouw grote schrijftalent?
dan hoef je eigenlijk ook niet zooo goed te kunnen quizzen ... (grapje)

wobble zei

In het Zwarte Gat quizzen is de stelling van Carl von Clausewitz ontkrachten. Niet de aanval, maar wel de verdediging is de beste - ehm- verdediging.