dinsdag 13 mei 2008

It's better to burn out than to fade away.

De rijke annalen van het Vlaamse quizlandschap overziend (met sinds vandaag dertig vertegenwoordigingen op dit blog) vraagt de gemiddelde quizzer zich wel eens af hoe één enkele quiz het collectieve geheugen ingaat. De quiz van gisterenavond bijvoorbeeld, Quiz 30 seizoen 2007-2008, hoe wordt daar achteraf aan gerefereerd? Geven we onze gedachten vorm aan de hand van de titelgrammatica van Friends, dan komen we uit bij verwijzingen als "Die keer in de Stereo na dat verlengd weekend toen het zo warm was," of "Die keer dat 11 ploegen bij ex aequo het maximum haalden op de eerste ronde," of "Die keer met Polen bij de vis," of "Die keer dat Peter Farazijn mocht meedoen," of —en nu worden we wel heel vriendelijk— "Die keer dat Kaakslag voor de Natie zijn talent nog eens wist te verzilveren in een overwinning." Onze favoriet blijft toch: "Die keer dat wobble zich bleef verspreken in een vraag over August Vermeylen, daarvoor op applaus onthaald werd, om met de glimlach verder te gaan met nog wat meer verspreking." Misschien is het de schuld van de zon —een excuus waar ze zich op een Goddelijke blog durven achter weg te steken— maar wie maalt erom, zolang een Vaderlijke Quizgodheid zich op zijn versprekingen kan beroepen om een zaal één-en-al-oor-zijnde-quizzers met glans te animeren. Een verslagje.

Gisterenavond is er gelinkt geweest geworden, zoveel is duidelijk. De eerste ronde bood een kettinglink: achternaam van nu werd een voornaam van straks. Kofi gaf Annan door aan Christy, die zij aan Peeters overhandigde; die beende er haast Farazijn mee voorbij in een parlement met de vermeende lijsttrekkerij van de Aguirre, die over Agusta met De Coster zonder Rani Costa Rica bereikte, de met-de-slotmuziek-belaste Rick Astley verpletterd achterlatend als kop van Judd. We haalden ternauwernood het maximum voor deze ronde, en vervoegden zo ...de absolute meerderheid.

Waar de eerste ronde dus een opwarmertje mag heten, was daar voor de andere rondes geen sprake van. We mochten onze kortbroekige zomerpap koelen met illuster make-up man Max Factor, die blijkbaar net als Joseph Conrad, Pat Benatar en een naar-Neil-Young-neigende-doch-Belgische-band Krakow als magnetisch naar Polen getrokken kan worden. Niet met de haren evenwel, want "Polen" wisten we nog te vinden. Veel minder verging het ons even later, toen we in de discipelen Phish, Keith Haring (aka. beschilderaar van Grace Jones), Vandersteens familie Snoeck, mr. Zalm en het (konijnige) lamprei vertegenwoordigers van de orde van de VIS moesten herkennen. Een gebrek aan vertegenwoordiging van voorgaande op ons blad deed ons, snif, falen. Men notere evenwel het merkwaardige rooster van vier op vier, waar zestien titels van films moesten leidden naar vier acteurs, die via nog twee sprongen (ik weet het echt niet meer!) moesten leiden naar de naam van een eponymisch personage... Laatste Woord Nicolas rispte Hamlet correct op, maar deed dat ex machina, zonder zijn broek te scheuren aan de sprongen.

Na de oorspronkelijke gelijkstand van de absolute meerderheid in de eerste ronde, begon het aantal kandidaten voor het troostlotje van de elfde plaats geleidelijk uit te dunnen. Pas op het laatst onglipte ons deze eer, na een waarlijk desastreuze historiek-van-de-Olympische-Spelenronde, die ons op de twaalfde plaats deed aanbelanden. Heel anders verging het Kaakslag voor de Natie, een ploeg van stervelingen die onze absolute sympathie wegdraagt, en gisterenavond de felbegeerde smaak van de overwinning te proeven kreeg. Proficiat gasten! Met dank aan Laatste Woord Pieter (+ Goddelijke interventie), de eindstand; met dank aan ene prinado, ruim 16 minuten Phish. Quizzerkens, tot volgende week!

1 Een kaakslag voor de natie 52
2 [pornofilmploeg] Aanranding in Moscou 50
3 Pro Forma 50
4 Helihaven neen! 49
5 de goeie 48
6 Volgende keer beter 48
7 Maccabi Dachau 47
8 Spiderschwein mit Kase 45
9 Heheeheheuhehie 44
10 Vrolijke vrienden van Vertongen
11 Freddy Veir
12 Kwissen is makkelijker als je denkt 38
13 [De laatste woorden] It's better to burn out than to fade away 38
14 Vet smaakt slecht 35
15 Nerdcenter.be 23

5 opmerkingen:

Toschi zei

Wouter,

verslag is altijd goed, maar dit verslag heb ik toch bijzonder graag gelezen.

Unknown zei

Weer een schoon werkstukje en dat al zo vroeg op de dag.

wimm zei

De superlatieven beginnen op te geraken. Alweder een schoon verslag van een schone mens.

pjotr007 zei

De punten zijn ondertussen naar de redactie gestuurd en komen dra online.

Enkel een echte "Hans-Quiz" kan onze uitdovende resultatenreeks een ander elan geven.

We smeken dan ook op onze blote knieën om de goddelijke inspiratie van zijn eerste 3 quizzen van dit jaar.

Wim, ook uw quiz was behoolijk link deze week, maar in tegenstelling tot de rest was de OS-ronde geen spek voor onze bek... Toch alweer bedankt!

pjotr007 zei

Titelgrammatica van Friends:

Diegene waar Pieter een muziekvraag wist.