dinsdag 22 april 2008

Ja, maar niet te veel.


Wanneer een groepering haar overwinningen ter schrift stelt, doet zij dat meestal met welbepaalde bedoelingen. Wie geschiedenis schrijft, ziet zijn daden maar al te graag vereeuwigd in het schrift. Het genot van de glorie spoort de bevredigde partij aan om de impact van haar heldendaden niet alleen uit te testen op tijdsgenoten, maar er meteen alle toekomstige generaties als potentieel publiek bij te betrekken, via het wonder van de uitgestelde consummatie, in ons bereik gesteld door het ideeënvehikel genaamd schrift. Spreekt Julius Caesar bij het oversteken van de Rubicon immers niet de onsterfelijke woorden: "alea iacta est?" Spreekt Gerrit Achterberg immers niet tot zijn vrouw: "ja, maar niet te veel," wanneer zij hem vraagt of ze gebakken patatjes voor hem zal maken? Krachtige woorden zijn het, die de overwinning bestendigen. Geen wonder dat overwinnaars hun woorden ter schrift stellen, en dat zonodig zelf doen, als ze niet aan een biograaf geraken.
Iedereen wordt graag herinnerd als winnaar.
Waarom dus, waarom hangen we hier de domme kloten uit, door een onwaarschijnlijk slechte prestatie te bloggen, die na drie overwinningen op rij in het Zwarte Gat wel zeer onverwacht mag heten, en bewijst dat wij maar waard zijn wat we waard zijn, met name primaten met het brein van gemiddelde homo-sapiens-sapienswezens-op-retour? Laat ons het een mengsel noemen van drie ingrediënten: (i) masochisme, (ii) exhibitionisme, en (iii) sympathie voor Gent Quizt. We vergeten ons eigen navelstaarderig wedervaren, en brengen u wat quizverslag.

Quiz 27, wat Godheid Hans' quizzen betreft voorlaatste dit seizoen. Al van bij de start kondigde Hij af dat we met een "X" te maken kregen: een ronde een link, om op het einde —jigsaw falling into place— te leiden tot de ware identiteit van "X". Een mens? Of nee, een dier? Hans kon het ons, conceptgetrouw, niet vertellen. Vol verwachting slurpten wij aan onze Rocky 10 toen wij de eerste vraag kregen voorgeschoteld, die uitmondde op jawel, De Boudewijnsnelweg.

Hot naar her gaand, telden wij rechts tanks, links Zaza; kwam daar toch wel geen primaat binnen zeker? Die heette New Order, via een evolutie waar Jan De Wilde niets mee te maken had ontstaan uit het niet toevallig gecoverde Joy Division, zoals voorspeld door Kassandra, die zich als vrouwmens qua populariteit minder kon permitteren dan Goedele Liekens, die pas in 1963 ontsproot, zodoende de hoogdagen van Technotronic kon meemaken —bestendigd in Mexico tot op vandaag— en zich kon wentelen in het plezier te luisteren naar "Milk the Bishop," zangformatie van potentieel. Patrice Lumumba deed een dansje met Manteau op de tonen van The Kooks, verleidde vergeefs een Begijn, sneuvelde lang voor Miss Saigon op toneel verscheen, wat dan neerslag kreeg in meerdere tijdschriften van de groep Sanoma, met analyses die de gecombineerde impact van Roos van Leary, Halo-Effect en strooptak niet veronachtzaamden. And yes, if Belgium would teach you English, first course would be the announcement that its tailor is rich —Spiderman, verdikke! Eén en ander leidde tot de conclusie dat er denktanks, muziek en pausen in het spel waren, concepten die in onze denkruimte de vorm van pijlen hadden kunnen aannemen, allen gericht op een ons nochtans welbekend individu: Urbanus.



Met dank aan Laatste Woord Pieter, + wat goddelijke interventie na afloop, de eindstand:

1 Mozzer 53
2 Pro Forma 50,5
3 Helihaven neen! 50,5
4 Maccabi Dachau 49,5
5 Subprimes 45
6 Heheeheheuhehie 44
7 Een kaakslag voor de natie 43,5
8 Volgende keer beter 43,5
9 Spiderschwein mit Kase 42
10 de goeie 42
11 Vrolijke vrienden van Vertongen 39,5
12 Kwissen is makkelijker als je denkt 36
13 Magicrème 35,5
14 Of nee, een dier 33,5
15 [De laatste woorden] Ja, maar niet te veel. 28

Mozzer heeft er een geslaagde beurt opzitten, bravo met (als we ons niet vergissen) de eerste overwinning van het seizoen! Bijzonder verdienstelijk ook Pro Forma, die na de overwinning van verleden week zijn naam hoog houdt. Wijzelf staan perplex en weten niet wat ons overkwam; drukken bij deze desondanks onze dank uit aan quizmaster Hans, voor een uitdagende quiz. We troosten ons met de gedachte dat het goed is om uit de grijze zone tussen absolute winst en absoluut verlies weg te blijven, en zetten zo het antoniem van onze eigen pronostiek neer. Sóóóó Icarus.

En daar wij Urbanus weten te smaken, maar de originele uitvoering van "De Aarde" onovertroffen achten, willen we jullie niet plagen met covers van Jan De Wilde en Sarah Bettens, en laten u dus met volgend stukje gerelateerde pret. De leute, quizzerkens!

3 opmerkingen:

pjotr007 zei

Winnen in het Zwarte Gat?
Ja, maar niet te veel...

Schitterende verslagen typen?
Daar krijgen we niet genoeg van!

Prachtig Wouter!

wimm zei

De zichzelf week na week overtreffende woordridder, weze bij deze geprezen en geëerd.
Een mooie quiz die wij om evidente reden niet hebben willen winnen wegens afwezigheid van de pornopeople. Je moet anderen ook eens iets laten.

ciesvandekwis zei

De anderen, in naam van Mozzer, danken de andere anderen hartelijk hiervoor!

Winnen in 't Zwart Gat heeft wel iets als een homerun, eigentlijk feitelijk...

Of zoals een goeie westvlaamse maat het ooit stelde: "nao Cuba up reize goan met joen wuf mee? Ge kut alzowel mè nen bak bier up café gaon!"